Stránky

štvrtok 13. augusta 2015

Slovensko - malá, veľká krajina: Západné Slovensko

Naša krajina je naozaj krásna, plná kultúrnych pamiatok, ktoré stoja za to, aby sa o nich vedelo široko ďaleko. Niekedy ani netreba veľmi plánovať, aby bol výlet taký, na ktorý budeme ešte dlho spomínať. Alebo, čo všetko sa dá stihnúť za jeden deň.

Ráno sme vyrazili smer Čachtice.



Malá dedinka na západnom Slovensku, nad ktorou sa vypína zrúcanina "tajomného hradu v Karpatoch" - známeho Čachtického hradu a bývalé sídlo krvavej grófky Alžbety Báthoryovej.


Kto má rád krásne výhľady ako ja, z hradu je nádherný výhľad na okolité svahy Malých Karpát, kopanice Myjavskej pahorkatiny a Považský Inovec. Neviem sa vynadívať na tieto kopce, kopčeky, kopanice a ak sa k tomu objavia biele obláčiky je to dokonalé. 



Pár kilometrov od Čachtíc sa nachádza obec Podolie známa najmä Matúšovým kráľovstvom. V parku miniatúr sa budujú dobové rekonštrukcie modelov slovenských hradov v podobe, akú mali pred 300 - 500 rokmi. Všetky tieto parky miniatúr, ktoré som doteraz navštívila, či už Europe park v Bruseli alebo Miniuni v Ostrave mi prídu veľmi zaujímavé. Najmä detaily, do krorých sú tieto stavbičky prepracované. Už len samotná stavba jednotlivých miniatúr určite trvá dlhé hodiny, obdivujem zručnosť, šikovnosť a hlavne vytrvalosť ľudí, ktorí sa tomu venujú. 






Kúsok od Podolia sa nachádza mesto Piešťany, ktoré patrí medzi jedno z najznámejších kúpeľných miest na Slovensku. Okrem kúpeľov sa tu dá nájsť veľa kultúrnych, historických pamiatok a nádherných parkov. Ak si chcete odpočinnúť od každodenného stresu a urobiť aspoň niečo málo pre svoje zdravie, vydajte sa do tohto krásneho kúpeľného mesta (a nie len na jeden deň). 










Poslednou zastávkou nášho výletu bola Brezová pod Bradlom. Nad mestom sa týči vrch Bradlo so známou monumentálnou Mohylou Milana Rastislava Štefánika (astronóm, politik, generál francúzskej armády, zakladateľ československého štátu, prvý československý minister vojny). Štyri vysoké obelisky symbolizujú štyri obete leteckého nešťastia a zároveň štyri krajiny, v ktorých Štefánik pôsobil. Mohyla je súčasne symbolom samostatnosti a slobody nášho národa a pamätník významnej historickej udalosti, kedy sa Slováci zaradili medzi slobodné národy sveta. Autorom mohyly bol známy architekt Dušan Jurkovič. Aj toto miesto ponúka jeden z najkrajších výhľadov do kraja okolitých kopaníc. 






Jeden z výrokov Milana Rastislava Štefánika: "Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem."

Naša jednodňováštvorzastávková trasa: 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára