Stránky

pondelok 27. júla 2015

Veľká Javorina

Každoročne je posledná júlová nedeľa venovaná Slávnostiam bratstva Čechov a Slovákov. Tradícia stretávania sa príslušníkov oboch národov na Veľkej Javorine siaha až do začiatkov minulého storočia, kedy sa tu stretávali Štúrovci s osvietencami z Moravy a Čiech. 




Veľká Javorina (969,8 m n. m.) je najvyšší vrch pohoria Biele Karpaty a rozprestiera sa na slovensko-moravskom pomedzí. Na jeho vrchole je umiestnený kameň s nápisom "Tu bratia vždy sa stretať budú..."




Javorinské slávnosti každoročne zdôrazňujú význam česko-slovenských vzťahov medzi obyčajnými ľuďmi. Na vrchu sa takto ľudia stretávajú od roku 1845. Ak správne počítam tento rok je to už pekných 170 rokov. 


K Veľkej Javorine neodmysliteľne patrí aj jedna z najstarších horských chát na Slovensku Holubyho chata. Základný kameň tejto útulne bol položený už v roku 1923. Chata nesie meno významného botanika, národopisca a evanjelického farára Jozefa Ľudovíta Holubyho. V súčasnosti chata prechádza veľmi peknou rekonštrukciou. 

Pre viac informácií prikladám link: www.holubyhochata.sk




Veľká Javorina ako najvyšší vrch Bielych Karpát poskytuje výhľad na veľkú časť Slovenska i Moravy. Pri dobrej viditeľnosti možno vidieť aj alpské vrcholky. Na východných svahoch je v zime lyžiarsky areál a okolie poskytuje ideálne podmienky na výlety na bežkách. Samozrejme v lete je prostredie výborné na turistiku a cykloturistiku. 

Určite pripravím na mojom blogu aj zimnú verziu  :-) 


"Hranicou sú rozdelené naše krajiny, ale nie naše srdcia."

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára